Međunarodni skup germanista jugoistočne Evrope u KG

PRVI PUT U SRBIJI

 

Naš grad će ove nedelje biti domaćin jednog uglednog internacionalnog skupa. U organizaciji Katedre za nemački jezik i književnost Filološko-umetničkog Fakulteta (koordinatori projekta mr Nikola Vujčić i dr Marina Petrović-Jilih) u Kragujevcu od 12. do 14. novembra održaće se Osmi međunarodni skup germanista i germanistkinja Jugoistočne Evrope. Ovaj skup koji se održava svake godine a sada po prvi put u našoj zemlji, posvećen je temi „Blizina i distanca u jeziku, književnosti i kulturi”. Na njemu će izlagati i učestvovati preko 60 naučnika i naučnica iz svih zemalja regiona, kao i gosti iz Nemačke, Austrije i Švajcarske, a održavaće se u Hotelu Šumarice.

Na otvaranje skupa u četvrtak pozdravne reči uputiće Dekan Filološko-umetničkog Fakulteta, Šef Odseka za filologiju Filološko umetničkog Fakulteta, Predsednica Saveza germanista i germanistkinja Jugoistočne Evrope, šefica Katedre za germanistiku u Kragujevcu, kao i predstavnici  DAAD-a, Gete-Instituta i Kulturne fondacije Podunavskih Švaba, koji su ovaj skup finansijski i organizaciono podržali.

Sem planiranih trodnevnih stručnih predavanja iz oblasti kulture, književnosti i jezika (učesnici skupa radiće u tri sekcije) u okviru ovemanifestacije upriličen je i bogati prateći program u okviru kojeg će gosti kragujevačkih germanista moći da obiću i posete „Milošev venac”, Muzej „21.oktobar”, Knjaževsko-srpski teatar u kojem će studenti germanistike FILUM-a izvesti predstavu „Napolju, ispred vrata” po tekstu Volfanga Borherta (projekat je zamišljen dvojezično, da s eigra na nemačkom i na srpskom jeziku) i poslušaju koncert u Narodnom muzeju, takođe u izvođenju studenta ovog fakulteteta sa Odseka za muziku.

Od vannaučnih i slobodnih aktivnosti planirana su zajednička druženja i večere u Klubu „Tango” i Restoranu „Balkan”.

- Sa ponosom ističemo da je našoj Katedri pripala čast da organizujemo ovaj međunarodni naučni skup prvi put u Srbiji i pozivamo vas da mu prisustvujete, srdačno pozivaju njegovi organizatori mr Vujčić i dr

 

Petrović-Jilih.