SREBRNI KRAGUJEVČANI U TURSKOJ

Međunarodni gastronomski uspeh naših kulinara

 

Okitili smo se još jednim međunarodnim priznanjem, i to u kulinarstvu. Na prestižnom Petom internacionalnom takmičenju kulinara u poznatom turskom turističkom mestu Alanja članovi tima kragujevačkog ogranka „Horeka” asocijacije (profesionalno udruženje pokrenuto sa misijom unapređenja ugostiteljstva) osvojili su srebrnu medalju. Internacionalna manifestacija pod imenom „Golden Ladle National Food Competition” („Zlatna kutlača”) održana je od 23. do 25. oktobra u organizaciji svetskog kulinarskog udruženja „Master šef”, a članovi žirija bili su svetski poznati gastronomski eksperti.

Nagrađeni tim iz Kragujevca (iz Srbije je učestvovala i ekipa beogradske Visoke ugostiteljske škole, koja takođe nije ostala bez odličja) u Alanji nas je reprezentovao u sastavu: Vujadin Vujadinović (40), potpredsednik „Horeka” za Srbiju i menadžer tima, Vladimir Arsenijević (34), profesor Turističko ugostiteljske škole „Toza Dragović” i mentor ekipe, Stefan Nikolić (19), Aleksandar Milanović (20) i Marko Lazić (22), svi studenti Visoke holtelijerske škole u Kragujevcu.

- U konkurenciji od preko 600 takmičara iz celog sveta mladi Kragujevčani su osvojili četiri srebra i jednu bronzu i time zaslužili veliki ugled i poštovanje kolega iz zemlje i inostranstva. Ujedno, veliku čast je imala „Horeka” asocijacija iz Kragujevca kojoj je ukazano poverenje da učestvuje u radu i bude deo tima elitnog međunarodnog sudijskog žirija, kaže menadžer tima Vujadinović, koji se „prihvatio” i odgovornog zadatka arbitraže na smotri u kojoj su učestvovali kulinari iz dvadesetak zemalja poput Koreje, Kipra, Hrvatske, Italije, Makedonije, Turske, Španije, Palestine, SAD...

 

Žiri od svetskih kulinarskih imena

 

Mentor tima profesor Vladimir Arsenijević kaže da je  Kragujevačka gastronomija dobila novu dimenziju i da ćemo i dalje nastaviti da razvijamo gastronomiju u Kragujevcu, kao i da moramo učiniti sve da Kragujevac dobije zasluženo mesto na svetskoj kulinarskoj sceni.

Vujadinović i Arsenijević, kao i trojica mladih takmičara, naglašavaju da je ovaj uspeh još veći i medalja „blistavijeg sjaja” (zlato ove godine u Alanji nije dodeljeno) jer je ostvaren pred zaista respektabilnim imenima svetskog kulinarstva koja su sačinjava žiri manifestacije, među kojima izdvajaju Kimberli Brokbraun (SAD), ličnu kuvaricu Baraka Obame, Gerija Fildbija, potpredsednika Svetske asocijacije kuvara „Master šef”, Dragana Unića, direktor Svetske organizacije „masteršefova” za Severnu Evropu, Almau Rekić (Slovenija), masteršefa, Srećka Koklića, bivšeg direktora „Horeka” za srednju Evropu...

Konkurencija je bila ogromna i „jaka” (svi takmičari su članovi prestižnih kulinarskih asocijacija), a nadmetanje se odvijalo u Kongresnom centru alanjskog Univerziteta u 15 ogromnih „boksova” za kulinare. I iskusne vukove sa brojnih međunarodnih gastronomskih takmičenja Vujadinovića i Arsenijevića iznenadila je tolika masovnost manifestacije.

- To je za naše mlade kulinare veliko iskustvo. Na ovakvim smotrama oni mogu da vide i razmene iskustva sa kolegama, učesnicima iz raznih zemalja. U prilici su da vide i upoznaju kuhinje različitih zemalja, drugačije tehnike rada... To će im pomoći da steknu samopouzdanje da sutra mogu lakše da potraže posao u inostranstvu i da nemaju strah od „velikog sveta”, tvrdi profesor Arsenijević, dodajući da će ta znanja sutra preneti na mlađe generacije koje dolaze.

I mlađana kulinarsko-takmičarska trojka ne krije da je zadovoljna svojim internacionalnim profesionalnim nastupom.

- Prezadovoljni  smo ostvarenim uspehom. Osećamo jaku motivaciju da i dalje napredujemo i da  predstavimo kragujevačku gastronomiju  u najboljem svetlu, ističu njih trojica koji su osvojili čak pet medalja u kategorijama jela od testenine, piletine, dezerta...

- Verovatno bi bilo i više odličja na ovoj smotri, ali smo imali samo toliko novca da se prijavimo u tim kategorijama, kaže njihov menadžer Vujadinović.

 

Veliko iskustvo i motivacija

 

I prijem u Alanji bio je fenomenalan, Turci se nisu obrukali kao domaćini – naprotiv. Nije izostao ni dobar provod i druženje, pogotovo sa hrvatskom ekipom na čelu sa Majom Mačković, potpredsednicom tamošnjeg ogranka organizacije „Master šef” sa kojima su se zbližili još proletos u Bugarskoj kada su se ogledali na prvoj međunarodnoj kulinarskoj smotri „Balkanskom kulinarskom kupu”.

- Upoznali smo mnogo kolega i stekli prijatelja iz struke, ali i van nje. Profesionalna iskustva sa ove smotre su nam više nego dragocena, iskreni su Stefan, Aleksandar i Marko. Oduševljeni su što su u grad „doneli nešto značajno”, izboreno u odmeravanju snaga sa žestokom međunarodnom konkurencijom.

A sve to iz minimalnih, ličnih sredstava i gotovo bez ikakvih uslova za pripremu.

- Privilegija je biti među 600 kandidata, a još veća među najboljima i sa medaljom u bilo kojoj disciplini i to sa „toliko” malo radnog iskustva kakvo je naše, kaže Stefan Nikolić, dodajući da „ništa manja nije ni čast” biti ocenjivan i spremati ispred najvećih svetskih kulinarskih imena.

Njegov kolega Aleksandar Milanović ističe da je najvažnije da na takmičenjima svi funkcionišu kao tim.

- Nikada se ne „izdvajamo”, da li je ko bolji, brži, spretniji... Želimo da napredujemo u daljem radu i razvijamo svoje gastronomske sposobnosti i stručna znanja i veštine uz svesrdnu pomoć drugih ljudi i kolega koje susrećemo na ovakvim smotrama i manifestacijama, kaže on.

Najstarijem i najiskusnijem u takmičarskom timu Marku Laziću ovo je drugi put da se takmičim van naših granica jer je u sastavu „Horeka” učestvovao u osvajanju četvrtog mesta na već pominjanom kulinarskom kupu u Bugasrkoj.

- Stalno se usavršavam u poslu, ali od svih takmičenja na kojima sam učestvovao, impresionirala me je masovnost ovog u Alanji. Toliki broj takmičara, boksova za kuvanje, ogromna sala... Ume to i emotivno da ponese čoveka, ne samo što je deo tog spektakla, već i što se takmiči sa konkurencijom iz čitavog sveta, otkriva Marko svoju umetničko-gastronomsku dušu.

Dakle, veliko iskustvo, slažu se svi sagovornici, ali ne dremaju na gastronomskim lovorikama. Po Vujadinovićevim rečima, ovakvi uspesi pomoći će im da još bolje razviju međunarodnu strukovnu saradnju

- Učešće na ovakvim takmičenjima pomaže nam da se što više povežemo sa gastronomskim institucijama, domaćim i međunarodnim, kao što smo do sada to već ostvarili sa kolegama iz pet zemalja: Rumunije, Bugarske, Engleske, Kipra i Grčke, zaključuje on.

Dakle, pred nama je svetla, makar - kulinarska budućnost.

 

Zoran MIŠIĆ