DEJAN I PLANINARI PEK "GORA": GRADSKA PEŠAČKA STAZA

Планинарско - еколошки клуб "ГОРА" наставља са промоцијом Крагујевачке пешачке стазе. Ове недеље поново организујемо шетњу која почиње од "Крста" у центру града, води кроз парк и покрај језера "Бубањ", па кроз Еко парк у Илиној води, до стрелишта у истом насељу.

 

Стаза се даље наставља гребеном Кошутњачког виса, па низ шумски комплекс Кошутњак до Бресничког потока, а затим Мокрањчевом улицом до школских терена ОШ "Ђура Јакшић". Иза тога стаза улицама насеља Бресница води покрај стадиона ФК "Славија", ОШ "Вук Караџић" и Дома здравља "Бресница" на Метином брду. Даље стижемо до парка на Пиварском брду, па улицом Косовска стижемо до пешачког моста наспрам Зеленог венца и Градске тржнице. Прелази се пешачки мост на Лепеници прође кроз парк и покрај споменика палим Шумадинцима и кроз центар града пешачком зоном поново стиже код "Крста".

Стаза је дужине око 12 км са укупним успоном и силаском од 225 м и може се прећи рекреативним ходом за 3 сата. На стази застајемо на више видиковаца са којих се пружају погледи на наш град, његову околину и висове планина у његовом окружењу.

Стаза је рекреативна па позивамо све наше суграђане да изађу из својих домова, прођу овом стазом, виде неке локације у свом граду које можда досад нису имали прилику да виде. Ово је за многе и прилика да једног поподнева у току недеље за три сата спознају све добре аспекте активног одмора. Одмора од градске гужве, врелог асфалта, премора и стресних момената на послу, у школи!