ŠUMADIJSKO-POMORAVSKI TROJAC U LAS PALMASU

Košarkaška priča sa Kanarskih ostrva

 

Srpska košarka prvi put ima svoje predstavnike na dalekim i egzotičnim Kanarskim ostrvima. Troje mladih košarkaša petnaestogodišnjaka, Nevena Dimitrijević i Nikola Zečević iz Kragujevca i Vuk Stevanić iz Jagodine nastaviće školovanje u elitnoj srednjoj školi u Las Palmasu zahvaljujući kontaktima koje im je omogućio trener Branko Zečević, osnivač i direktor Košarkaškog  kluba „Kragujevac 96”.

Nesvakidašnja sportska priča počela je krajem juna ove godine kada je Zečević preko svojih dugogodišnjih saradnika iz Madrida dobio ponudu da o trošku domaćina pošalje nekoliko svojih talentovanih igrača na Kanarska ostrva. Njegov izbor pao je na pomenutu trojku (na Kanarima je bila i Marta Vulović, ali je ona odabrala da razvojni put nastavi u beogradskom „Radivoju Koraću”) koja je imala prilike da se desetak dana druži, trenira i sagleda uslove života i rada u Las Palmasu.

- Evropa je potpuno „poludela” za našim košarkašima iz mlađih selekcija. Oni su apsolutni hit. Ljudi sa kojima kontaktiram iz Madrida zamolili su me da im preporučim talentovane igrače i sem dece iz Kragujevca poslao sam i Vuka Stevanića iz KK „Jagodine”, koji je često na svojoj poziciji „pojačavao” moj klub na međunarodnim turnirima u Varšavi, Luganu..., kaže Zečević.

Kada je o obrazovanju reč, u pitanju je elitna srednja škola na engleskom jeziku u Las Palmasu koja je potpuno integrisna u britanski sitem školovanja.

- Deca tamo pre svega uče školu, ali se izuzetna pažnja, poput američkih obrazovnih ustanova, poklanja sportu. Kolike ambicije oni gaje kada je košarka u pitanju kao „dopunska delatnost” dovoljno govori činjenica da je sportski direktor škole Santijago Lopez nekada radio sa mladim selekcijama u klubu „Grand Kanarija”. Kada je on otišao iz jednog jakog prvoligaškog kluba, jasno je kolika pažnja se poklanja mladim košarkašima, pojašnjava naš sagovornik, dodajući da su „jaki” i akademski, a ne samo sportski, jer njihovi đaci studiranje najčešće nastavljaju na Kembridžu i Oksfordu, a basketaške ekipe su „tukle” selekcije svojih vršnjaka i iz slavnog „Reala”.

Naša deca su tamo trenirala osam dana sa njihovim igračima.

- Slali su mi poruke i mejlove kako je sve prelepo i da bi rado ostali. Sa njima je bio i naš trener Draško Simić jer sam ja imao obaveze u kampu koji tradicionalno organizujemo u Kragujevcu. Na kraju su ih direktor škole i treneri izveli na večeru i pitali da li bi želeli sledeće godine da provedu kod njih o trošku škole. Školarina je tamo 15.000 evra po godini, a zanimljivo je da je od osam stipendija predviđenih za košarkaše za ovu godinu čak četiri ponuđeno igračima i igračicama koje sam ja preporučio, ne bez ponosa ističe Zečević.

Trojka sa Kanara otputovala je za Las Palmas krajem avgusta i početkom septembra, a ovdašnji klubovi su ih pustili bez obeštećenja.

- Nismo hteli da stojimo na putu deci i njihovom daljem napretku zbog tri-četiri hiljade evra, ističe Zečević, dodajući da je njegov jedini uslov, pošto im je ovo omogućio, da bude njihov agent i zastupa ih u daljoj karijeri. To mu neće biti teško s obzirom na brojne kontakte i sportska prijateljstva u Španiji, Italiji, Rumuniji, Mađarskoj, Švajcarskoj...

Naši Nevena Dimitrijević i Nikola Veljović i Jagodinac Vuk Stevanić smešteni su u Las Palmasu u velikom luksuznom zdanju (pravi apartmani) koje dele sa kolegama iz Malija, takođe sportskim stipendistima.

- Treninzi su im dva puta dnevno, a nastava je prilagođena njihovim košarkaškim aktivnostima. Sala škole ima četiri hiljade mesta, imaju čak pet mašina za vraćanje lopti prilikom šuterskih treninga, dočarava Zečević način rada na kanarski način.

On će kod njih u prijateljsku i radnu posetu već u decembru da ih obiđe i vidi koliko su napredovali. Tek slede nove priče sa Kanara.

 

Z. MIŠIĆ