Talentovanom Bogdanu Vaskoviću otvorena vrata „Partizana“

IMA VREMENA ZA „CRNO-BELE“

O mladom i talentovanom Bogdanu Vaskoviću (10) pisali smo pre godinu i po kada je (sa Matejom Marinkovićem) pozvan kao najmlađi u selekciju Zapadne Srbije. U međuvremenu su se ređali novi uspesi, turniri i trofeji, osvajala odličja i medalje, pa je usledio poziv proslavljenog asa Ilije Zavišića da nastupi i za „Partizan” na međunarodnom turniru u Staroj Pazovi.

Bogi je svoju šansu odlično iskoristio, pokazao se i dobio poziv da pređe u redove slavnog beogradskog kluba. Ipak, prelazak u takmičarske redove „crno-belih“, zbog godina, sačekaće dok ne završi osnovnu školu.

Bogdan Vasković je učenik petog razreda škole „21. oktobar” i igrač istoimene škole malog fudbala. Njegov talenat prepoznao je trener Branislav Bane Lečić još dok je bio šestogodišnjak.

- Iako je on super talentovan, do ovakvih uspeha stiže se samo kroz naporan rad i strategiju njegovog razvojnog puta koja je etapno osmišljena i sprovođena. Sa njim radi i moj kolega iz „Apolona” Veljko Obradović gde će Bogi nastaviti svoje fudbalsko „školovanje” i napredak u naredne četiri godine, kaže Lečić.

Iz te saradnje sa „Apolonom”, koji ima kontakte sa „Partizanom”, usledio je Zavišićev poziv na pazovski turnir, najjaču smotru mladih fudbalera sa ovih prostora, na kojem su nastupili igrači Bogdanovog godišta (2005) ne samo iz Srbije, već i iz Bugarske, Rumunije, Mađarske, Makedonije, Grčke, Crne Gore, Slovenije, Italije...

Zavišić je našeg Bogija prvo „testirao” na mestu zadnjeg levog, ali ga je brzo prekomandovao u napad gde se on takođe odlično snašao „oduživši” mu se pogodkom i sa dve asistencije na debiju. Do kraja turnira i finala sa PAOK-om, Bogdan je bio strelac još šest puta. Logično, vrata „Partizana” su mu otvorena, Zavišić je stalno na „vezi” ali njegovi roditelji i trener Lečić smatraju da je za odlazak u Beograd još uvek rano. Do kraja osmog razreda Bogdan će biti u Školi malog fudbala „21. oktobar” i „Apolonu”, čije redove povremeno pojačava još od lane.

Bogdanov otac Slobodan slaže se da je u njegovom slučaju „najzaslužniji” pravilan rad i razvoj, a ne „zaletanje”, roditeljska gramzivost i lakomost na  priče tipa „avioni, kamioni...”.

- Ništa ne valja „preko noći”. Iako je talentovan, marljiv i ne nedostaje mu volje za rad i napredak, najvažniji je njegov pravilan i ispravan razvoj kao dečaka i mladog sportiste. Mi kao roditelji jesmo ponosni na njegove uspehe, ostaćemo u kontaktu sa Zavišićem i „Partizanom”, ali za sada bez ikakve pompe i uveličavanja. Nastaviće da radi i trenira sa Lečićem i Obradovićem, a onda, za četiri godine, ako Bog da, prećiće u „Partizan”, smatra Slobodan, dodajući da je izuzetno zadovoljan Bogijevim napretkom u „21. oktobru” i „Apolonu”.

- Nema veće profesionalne sreće nego kada vidiš da si odnegovao poštenog, dobrog momka i pravog sportistu. U tom kontekstu, biti najbolji mnogo je manje bitno nego pružiti najbolje od sebe, što je i geslo naše škole fudbala, nadovezuje se Bogijev trener i mentor Bane Lečić.

A Bogdan je baš to. Upravo se vratio sa turnira u Sofiji gde je nastupao za „Apolon” i svojoj kolekciji trofeja dodao još jednu medalju. Zadovoljan je svojim igrama u „Partizanu”, radom sa Ilijom Zavišićem od koga je dobio samo reči hvale, ali i kako su ga primili vršnjaci u „crno-belom“ kolektivu.

Od svega najviše voli fudbal, a - sem „Partizana” - draga mu je i Barselona.

- Mesi je moj idol i voleo bih da igram i postanem as kao on, iskren je Bogi.

Što da ne, talenat mu ne manjka, a po stavu kluba i porodice za sada je na pravom putu.

 

Z. MIŠIĆ