BRONZA ZA MATEJU

Još jedan uspeh mladog gimnazijalca                                           NOVINE KRAGUJEVAČKE

O četrnaestogošnjem Mateji Zdravkoviću pisali smo u „Kragujevačkim” novinama pre nekoliko nedelja kada je i na regionalnoj i na republičkoj smotri mladih talenata prikupio maksimalan broj bodova i osvojio dve zlatne medalje. Tada je veoma stidljivo govorio o predstojećem učešću na matematičkoj Balkanijadi, rekavši da je svojim plasmanom već ostvario cilj.

 

Međutim, ne samo da je postigao ono što je sa mentorima Dragoljubom Kostićem i Jelenom Milojević sebi postavio kao glavni zadatak na početku školske godine, već je to i nadmašio osvojivši bronzanu medalju na matematičkoj smotri najboljih balkanskih učenika. Na ovom takmičenju koje je od 24. do 29. juna održano u Beogradu učestvovalo je 11 balkanskih i sedam gostujućih ekipa, a budući da su tu bili i mladi Rumuni i Turci, koji važe za najbolje matematičare u ovim krajevima, konkurencija je bila veoma jaka.

Ne treba zaboraviti da je ovaj gimnazijalac morao da prođe pet nivoa takmičenja, od školskog do državnog, da bi se domogao srpske olimpijade (na kojoj je i izabran tim naše zemlje), da bi sa petoricom učenika iz beogradskih škola mogao da predstavlja Srbiju.

Sa pripremama je, kako kaže, počeo još u septembru prošle godine za niže nivoe takmičenja, a onda je pojačao tempo kada je na red došla Balkanijada, pa ovakav uspeh nije iznenađujući. Ipak, kaže Mateja, to je rezultat velike posvećenosti i ljubavi prema matematici. Iako se takmičio i iz fizike i hemije, najveći izazov mu predstavljaju zadaci iz matematike jer mu je svaki novi zadatak misterija koju mora da reši da bi video u čemu je bila „fora” i da bi to znanje mogao da primeni na drugim zadacima.

- Sve zavisi od toga kakav je zadatak i iz koje je oblasti. Nekada je dovoljno da rešim samo jedan težak zadatak, za koji mi treba i oko dva sata vremena, pa da budem zadovoljan, a nekada to ide mnogo lakše. Dok sam radio zadatke na Balkanijadi mislio sam da su mnogo teški, ali kada sam ih posle analizirao i video druge načine na koje sam mogao da ih rešim, shvatio sam da su bili umereni. Naša ekipa je osvojila pet bronzi i pošto ništa nismo očekivali zaista smo prezadovoljni uspehom, komentariše ovaj gimanzijalac.

Već godinama učenici Prve kragujevačke gimnazije uspevaju da pomute račune beogradskim đacima, za koje su tradicionalno obezbeđena mesta na važnim međunarodnim takmičenjima, ali posebna specifičnost u slučaju Mateje Zdravkovića je što je on u tome uspeo kao osnovac. Naime, iako je redovno upisao OŠ „Svetozar Marković”, po završetku šestog razreda prebacio se u specijalno odeljenje u Prvoj gimnaziji, što je i bila prekretnica u njegovom radu.

- Imati dete na olimpijadi je izuzetan uspeh, mada je zasluga samo njegova. On je vežbao i radio zadatke, a mi smo ga hranili znanjem koliko smo umeli i zaista se osećamo prijatno i lepo što je uspeo i dogurao tako daleko. Od trenutka kada je došao u školu bio je motivisan i ostvario je cilj koji je sebi zacrtao još u prvim nedeljama septembra, ističe njegov profesor Dragoljub Kostić.

Iako je Mateja u Prvoj gimnaziji završio sedmi i osmi razred, upoznao je i đake i profesore, odlučio je da srednjoškolsko školovanje ipak nastavi u Beogradu u Matematičkoj gimnaziji. Kako je proglašen za đaka generacije u školi za generacije sedmog i osmog razreda, svi su svesni da Kragujevac gubi veoma talentovan učenika, ali u školi objašnjavaju da je njegovo pravo da bira gde će da nastavi svoje obrazovanje.

- Za Beograd sam se odlučio zbog veće konkurencije u odeljenju. Mnogo đaka sam upoznao prošle godine na takmičenjima i mislim da je tamo bolje okruženje, da su bolji učenici i to će me motivisati da više radim. Kada je u odeljenju jača konkurencija svi ćemo više da se trudimo kako bi i naredne godine mogli da budemo u timu za neko međunarodno takmičenje. Takođe, čini mi se da škole u Beogradu mogu lakše da ostvare saradnju sa fakultetima i naučnim ustanovama, ističe Mateja.

Kako sada vidi svoju budućnost, Beograd mu je samo usputna stanica na putu iz Srbije, jer smatra da talentovani mladi ljudi imaju mnogo više šansi i da im se bolji uslovi pružaju van granica naše zemlje. Zato, bar za sada, planira da fakultet upiše u inostranstvu, a do tada ga već u septembru očekuje Olimpijada iz fizike. 

 

 

 

V. GLIŠIĆ