ŠABAČKA PREDSTAVA „KAINOV OŽILJAK” NAJBOLJA NA JUBILARNOM JOAKIMINTERFESTU

Završen Deseti jubilarni JoakimInterFest

 

 

 

U Kragujevcu je sinoć završen Deseti jubilarni JoakimInterFest, međunarodni pozorišni festival na kome je od 7. do 15. oktobra učestvovalo sedam predstava u takmičarskom programu, a prema izboru selektora Željka  Jovanovića.

Odlukom stručnog žirija u sastavu: Dragana Varagić (predsednik), glumica  i rediteljka iz Beograda, Pjer Valter Polic, reditelj iz Nemačke i Trajče Kacarov , dramaturg iz Makedonije za najbolju predstavu festivala proglašena je predstava „Kainov ožiljak” Šabačkog pozorišta po tekstu Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića a u dramatizaciji Spasoja Ž . Milovanovića i  režiji Juga Radivojevića.

Nagrada za režiju dodeljena je Egonu Savinu za predstavu „Mrešćenje šarana”. Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke. Nagradu za najbolju glumicu na jubilarnom Joakiminterfestu dobila je Hana Selimović za u ulogu Jule u  predstavi „ Palilulski roman” Beogradskog dramskog pozorišta, a nagradu za najboljeg glumca Slaven Španović za ulogu Bilija u predstavi „Plemena” zagrebačkog Planet arta i Egzit teatra.

Nagradu za vizulenost dobila je  predstava Knjaževsko-srpskog teatra „Princip Superstar (Mesečari)” čiju dramatizaciju, režiju i scenografiju potpisuje Nebojša Bradić..

Specijalnu nagradu za novi pristup provokativnog tumačenja našeg vremena dobila je predstava „Život stoji, život ide dalje” Bitef teatra.

Žiri je sve odluke doneo jednoglasno.

Ukusi struke i publike su se na Festivalu „poklopili” tako da je i nagradu publike Desetog JoakimInterFesta dobila predstava „Kainov ožiljak” Šabačkog pozorišta sa prosečnom ocenom 4,84 – kako je glasalo kragujevačko gledalište.

Ovogodišnji JoakimInterFest koji se odvijao pod sloganom „Vreme tišine”

završava  se juče 15. oktobra predstavom u čast nagrađenih „Pidžama za šestoro” Marka Kamelotija koju izvode glumci Kraljevačkog pozorišta i  Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.