MIRKO DEMIĆ IDE SVOJIM PUTEM: ATAK NA ITAKU, NOVA KNJIGA

У књижарама појавила нова збирка приповедака „АТАКА НА ИТАКУ”, Мирка Демића, аутора који спада у најзначајније савремене српске писце средње генерације. До сада је објавио осам прозних књига, збирки приповедака и романа, награђиван је важним књижевним наградама, попут Андрићеве и награде „Дејан Медаковић“. Ова књига на посебан начин отавра пиање ратова који су на југословенским просторима вођени деведесетих.

 

„Укупан скор сваког рата изражава се 0 : 0. Победницима припада велика нула. Пораженима она мала. Оне две тачке између тих нула – моје су слепе очи!“ – подразумева неко од бројних наративних лица ове књиге, замишљене као савремени пандан Крлежиног „Хрватског бога Марса”, који у конкретном случају обрађује на различите начине стварност недавног рата у Хрватској и представља део замишеног ауторовог петокњижја о судбини Срба из Хрватске, од којих су до сад штампана три („Молски акорди”, „Трезвењаци на пијаној лађи” и „По(в)ратнички реквијем”).


Пародична и бурлескна, ова проза доноси антимиларизам без тенденције, баца ново светло на ривалство Комшилије и Сусједстана, прича о Заумљу и Заумљанима, као последицама и жртвама мегаломаније сваке врсте.


Истовремено, у овој књизи траје и сталан дијалог са антиратном литературом, како нашом тако и светском. Срешћемо историјске личности, антиратне писце (попут Хашека и Бирса), али и њихове јунаке (Швејка, једногодишњег добровољца Марека, или поручника Југовића). Наставља се дијалог са Крлежином литературом, започет у Демићевом роману  „Трезвењаци на пијаној лађи”.

Књигу „Атака на Итаку” сачињавају пет дужих приповедака („Атака на Итаку”,  „(Б)рат наш насушни”, „Пресретнуте депеше Амброзија Хапсанж-Бирса”, „Швејк на одсуству”, „Сусједстанско-комшилијски гамбит”) уоквирених пролошком и епилошком причом. Насловна приповетка „Атака на Итаку” описује „јунаштва“ легендарног митског јунака Одисеја, из уста два споредна јунака „Одисеје” – свирача Фемија и пса Аргуса. Њихова прича се разликује од оне званичне, наликујући на историју аутодеструкције, што сваки рат у својој суштини и јесте.


Приповетке књиге „Атака на Итаку“  иако тематизују последње ратове у нашем окружењу, говоре суверено и о бившим и будућим ратовима, било где да се воде. У поднаслову су означене Шпенглеровом синтагмом, као – „комедије бурлескне бесмислености“, наговештавајући необичне згоде и неочекиване обрте, оне у ствари  наговештавају штошта од онога што се одвија изнад и испод онога што је ратна појавност.

 

О АУТОРУ

 

Мирко Демић (1964) је до сада објавио књиге прозе: Јабуке Хесперида (Књижевна омладина Србије, 1990), Сламка у носу (Књижевна омладина Србије,1996), Ћилибар, мед, оскоруша (СКД „Просвјета“, Загреб, 2001; Народна књига, 2005; Агора, 2011), Апокрифи о Фуртули (Стилос, 2003), Слуге хировитог лучоноше (Агора, 2006), Молски акорди (Агора, 2008, 2009, Андрићева награда), Трезвењаци на пијаној лађи (Агора, 2010, награда „Дејан Медаковић“) и По(в)ратнички реквијем (Агора, 2012).

 

Књиге есеја: Слађење горчином (Службени гласник, 2008) и Под отровним плаштом (Прометеј, 2010), те Читање пророчанства (Службени гласник, 2011), у коауторству са Бојаном Јовановићем .