Rođendanska svirka „Veselih Osamdesetih”

NAJBOLJA GRADSKA ŽURKA

 

U sveopštem mrtvilu i vrućinskoj zombiranosti Kragujevac je konačno prošlog petka zaličio na ono što bi i trebalo da bude – na pravi grad. A razlog tome su „Vesele osamdesete”, poznati gradski kaver bend koji je svojom svirkom u Kafe klubu „Buena Vista” u prolazu kod „Bezistana” uzdramao i digao na noge učmalu čaršiju.

 

Prostor za svirku bio je premali da primi sve goste ove najbolje letnje žurke u gradu, a momci iz „Osamdesetih” su se „muški i momački” odužili publici koja je satima bila na nogama, odsviravši svoj repertar svevremenskih hitova eks JU prostora tako da su stvarno „razvalili”, probivši sve termine za nastupe u centru grada.

 

- Prezadovoljni smo. Sve se idealno poklopilo, publika je bila raspoložena, bend još više, nije imalo šta da pokvari događaj, kaže Mikica Zdravković, jedan od članova „Osamdesetih”.

 

Njihova svirka poklopila se osmogodišnjicom od nastanka benda jer su „Vesele osamdesete” svoju „premijeru” imale početkom avgusta pre osam godina u tada kultnom klubu „Akademija”.

 

Bend funkcioniše od tada u manje više istoj postavci: Zoran Lazarević Laza, pevač i gitarista, Mikica Zdravković (bas), Zoran Jeremić Jera (gitara), Dejan Cvetković Cvetko (bubnjevi), a tu je pridruženi član Dragoslav Tanasković Trnda.

 

Od samog svog osnivanja bend je bio „projektovan” za klupske svirke.

 

-  U „moru” kaver i tribjut bendova želeli smo nešto drugačije i u tome uspeli. Nismo grupa koja se poput ostalih „tribjuta” veže za jedan bend i svira samo njihove stvari, već smo se koncepcijski opredelili za muziku iz osamdesetih godina sa ovih prostora, pretežno novi talas, pojašnjava Zdravković.

 

Po njemu su te osamdesete godine i novi talas promenili scenu u tadašnjoj Jugoslaviji.

 

- Razbijene su sve prepreke i brane i pomoću muzike bili smo zemlja tada najbliži Evropi i svetu. Kao klinci odrastali smo na toj energiji, ne samo muzičkoj koja je stvarno poput vala bukvalno brisala sve pred sobom, priseća se Zdravković, dodajući da je o autorima i „šta je sve tada snimljeno i napravljeno” iluzorno i pričati: Milan, Koja, Rundek, „Valjak”, „Kazalište”, Džoni Štulić, Jura Stublić, „Čorba”, Bajaga, EKV...

 

Tri člana benda, Zoran Jeremić Jera, autor jedne od najboljih KG numera „Bude li te moji koraci”, Dragoslav Tanasković Trnda i Dejan Cvetković Cvetko autentični su učesnici stvaranja muzike iz tog doba, a nešto mlađi Laza i Mikica uneli su u „Osamdesete” svoju pank energiju (odrastanje na „Ramosima” i zajednički stvorili neverovatnu pozitivnu energiju po kojoj je bend prepoznatljiv.

 

Svakodnevno nastupaju u desetak klubova (Beograd, Čačak, Kraljevo, Jagodina, Ćuprija, Vrnjačka Banja, Despotovac, Užice...), na festivalima, ali se ne libe da odsviraju i privatne partije. Samo ako je atmosfera dobra, a kada su oni u pitanju „to ne maši”.

 

Imaju i svoje repertoarske favorite (na radost publike) poput: „Azre”, EKV-a, „Kazališta”, Jure Stublića, „Čorbe”, Bajage, Olivera Mandića, „Brejkersa”, „Oragazma”, „Idola”...

 

- Publika nas voli jer sviramo stvari koje retko ko hoće da izvodi, poput „Samo par godina za nas” ili „Užas je moja furka”, „Fa fa la si mi ti fala ti” i „Jablana”, a ne one koje se najčešće obrađuju kao „Krug” ili „Balkan”, ističe naš sagovornik.

 

Pre tri godine, pošto su kao kaver bend dosegli svoj zenit, počeli su da razmišljaju i o autorskim numerama. Snimili su sopstvenu pesmu „Dobra devojka” (spot se vrteo na MTV-iju), koju su zaboravili da odsviraju na sopstvenom rođendanu, i obradu „Debele Nensi”. U planu imaju još autorskih numera (autor je Jera), ali će sve one biti u retro fazonu, baš u duhu osamdesetih.

 

Imaju već zakazane koncerte 21. avgusta u Čačku, sutradan u Vrnjačkoj banji, a 23. nastupaju (to je veliko iznenađenje) na jednoj privatnoj žurci.

 

- Ljudi su željni svirke i to se videlo u petak na koncertu. Ali u Kragujevcu više ne postoji adekvatan prostor u kojem bi nastupali. Još se pomalo drže „Hajd park” i „Buena Vista” i to je to. U glavnoj ulici su svuda tamburaši i narodnjaci. Pojedoše nas. Mi u Čačku sviramo u dva kluba, a da Kragujevac nema ni jedan, to je apsurd, lamentira za kraj Zdravković.

 

 

 

Z. MIŠIĆ

 

foto: LAKI