DUŠAN JEVTOVIĆ: SVETSKI, A NAŠ GITARISTA

Koncert Dušana Jevtovića u SKC-u

Ponovo u rodnom Kragujevcu i ponovo na bini. Poznati gitarista Dušan Jevtović, koji godinama živi i radi u Barseloni (ali i po čitavom svetu) u petak, 7. Avgusta, održaće koncert u bašti Studentskog kulturnog centra. Kao i uvek kada je Dule u pitanju, na repertoaru su isključivo njegove autorske numere, a za ovaj nastup biće „pojačan”  kolegama iz Amerike (sve naši ljudi), bubnjarem Markom Đorđevićem, svetskom i njujorškom facom (koji predaje na Berkliju i Dram kolektivu) i basistom Perom Krstajićem, koji takođe predaje na Berkliju.

Sa Đorđevićem je Dušan i ranije sarađivao, kada je renomirani bubnjar „gostovao” na snimanju Jevtovićevih albuma u Barseloni. Posle Kragujevca ovaj trio nastupiće sutradan u Beogradu („Čekaonica”) i 10. avgusta u novosadskom „Tink tanku”. Ovi nastupi predstavljaju uvertiru za njihovu turneju, krajem novembra i početkom decembra, u Americi.

Uvek kada „skokne” do zavičajnog Kragujevca Dušan Jevtović iskoristi priliku da sa svojom publikom „podeli” šta ima novo u njegovom stvaralaštvu, tako je zimus nastupao na PMF-u sa Vasilom Hadžimanovim i Peđom Milutinovićem, a prošlog proleća je u Teatru promovisao svoj album.

 

Gitarista Dušan Jevtović (38) od 2003. godine živi u Barseloni. Tamo je studirao na konzervatorijumu Licej (evropska ispostava slavnog Berklija – odsek za džez i savremenu muziku) i sem što godinama radi kao profesionalni i studijski muzičar, predaje na više visokoškolskih muzičkih ustanova i akademija. Gitaru je počeo da „izučava” još kao dvanaestogodišnjak kod čuvenog Radomira Mihailovića Točka, a devedesetih je bio član tria „Trim” i sastava „Blu muds” koji je iznedrio čitav niz poznatih muzičara.

 

- Mi smo tada bili klinci, ali svirali smo „pošteno” i puno. Mnogo su nam kasnije značili ti nastupi jer sam u „Mudsima” naučio šta su koncerti po poznatim diskotekama i klubovima, odnos sa publikom, osmišljavanje repertoara, priseća se Dušan svojih početaka.

Kao profesionalni muzičar (svirao je na više od 30 studijskih albuma) nastupao  je ne samo po Španiji, već i čitavom svetu, svirajući turneje rok i pop, džez i fjužn muzičara.

- Čitavu Španiju sam obišao uzduž i poreko nebrojeno puta. Znam svako selo, stanicu, benzinsku pumpu, duhovit je naš sagovornik.

Nastupa i sa svetskim zvezdama, poput palestinske pevačice Rim Bane, jedne od vodećih arapskih muzičkih zvezda.

- Ona je bila jedna od prvih žena u arapskom svetu koja je još pre više od četvrt veka snimila ploču. I danas u svojim pesmama peva o patnjama palestinskog naroda. Sa njom sam proputovao, sem Palestine, i Jordan, Egipat, Tunis, Alžir... Čitav Bliski istok i sever Afrike. Razne egzotične i opasne lokacije. Gde god je miris baruta, tu sam ja sa gitarom. atmosfera veoma bliska nama sa Balkana, smeška se Dušan, na tu svoju mjuzik epizodu.

Ali ne i jedinu. Godinu dana je živeo u Azerbedžanu sarađujući sa tamošnjom pop zvezdom, pevačicom Rojom.

- „Raširio” sam se i na tu stranu. Svirao sam i u Dubaiu, sarađujući sa tamošnjim poznatim muzičerem Kamalom Musalamom i njihovim zvezdama tradicionalne arapske muzike, navodi Dušan..

 

A sve što ste ovde pročitali bićete u prilici i da „poslušate i odslušate” u bašti SKC-a sutra uveče od 22 sata. 

Zoran MIŠIĆ

 

DISKOGRAFIJA I RECENZIJE

 Autentičan gitarski heroj

Svoj prvi album „Na ivici” Jevtović je objavio 2009. godine u Barseloni. Četiri godine kasnije usledio je njegov projekat „Da li hodam pogrešno”, koji je na sebe skrenuo pažnju svetske kritike. „Naoštren kao musketar i mačevalac čiji ’udari’ instrumenta pobeđuju u svim bitkama”, „Sirov i ekplozivan, granitno čvrst i korozivan zvuk”, „Jevtović je gitarski heroj”... samo su neki od naslova, delova recenzija i laskavih ocena koje je naš muzičar dobio od recenzenata i kritičara prestižnih muzičkih časopisa i mazagina od Australije do Amerike.

 

Ove godine objavio je dva izdanja „Dušan Jevtović lajv”, (kombinacija dva koncerta u kragujevačkom pozorištu i studiju „Aklam” u Barseloni” i „Slučajno apstraktno” sa bubnjarem Đavijem Raihom. Njegova najnovija ploča objavljena je kod prestižnog američkog izdavača „Mun džun” („Junski mesec”) koji je specijalizovan za muzičke pravce progresivnog roka, džeza i fjužna koje Jevtović svira. Vlasnik ove kuće je čovek našeg porekla Leonardo Pavković, rodom iz Jajca, veliki entuzijasta i važan menadžer takvih svetskih faca i bendova poput Alana Holcforda, Skota Hendersona, „Soft mašin”...