Mediokreten - novi album LUR-a  , ANGAŽOVANO TRČANJE, SKAKANJE I UDARANJE

Gde bi drugde, u Domu omladine promovisan je novi album poznate kragujevačke grupe LUR alijas „Ludak u razvoju”. Na promociji, bučno, gužva, uzbudljivo... brojne kolege iz drugih bendova, muzičari, fanovi, prijatelji, novinari...

Treći album LUR-ovaca pod nazivom „Mediokreten” objavila je poznata beogradska izdavačka kuća „„Tejk it or liv it rekords” i predstavlja pravo osveženje i „mentalnu promaju” u baruštini današnje opštedruštvene svesti i mulju svekolikih naših, a bogami i svetskih prilika.

Sve je na novom CD-u na svom mestu, osmišljeno, promišljeno, odsvirano, otpevano, jer „Ludaci u razvoju” ne brzaju, već sve rade s voljom i na vreme. O tome svedoči i činjenica da iako bend postoji još od davne 1998. godine, ploča „Mediokreten” im je tek treći album. Dakle, LUR objavljuje onda kada ima da nam nešto muzički i tekstualno priopći, kao i na ranijim izdanjima „Bout vejs” („Oba načina” ili „Oba puta”) i „Hteo to ili ne”, koji su objavljeni 2003. i 2011.  godine.

Još od prethodnog albuma ovaj pank-rok bend je u istom sastavu (tim koji dobija se ne menja) koji sačinjavaju: Miloš Stefanović, vokal i gitara, Boris Lepojević, bas gitara, Vladimir Lazarević Lune, bubnjevi, i Miloš Marković, glavna gitara.

- Logično je bilo da promocija albuma bude u Domu omladine, jer je to jedini prostor gde ova vrsta kulture još traje i koji je ne samo naša, već i baza svih ostalih bendova u gradu, tvrde Miloš Stefanović i Vladimir Lune Lazarević.

Novi album je u njihovom prepoznatljivom, „prštećem i praštećem”, tvrdom pank-rok fazonu, ali po mišljenju i autora i naših sagovornika donosi prilično noviteta u LUR-ovskom stvaralaštvu.

- Album je zreliji nego naši raniji radovi i prethodna izdanja. Sazreli smo i kao ljudi i kao muzičari. To se ogleda i u koncepcijskom, ali i produkcijskom delu projekta, tvrdi Miloš Stefanović za album koji je dobio naziv „Mediokreten” po naslovnoj numeri.

Na omotu CD-a (intrigantan i provokativan dizajn Stefana Petrovića, ali potpuno u funkciji LUR-ove po(r)uke) „Ludaci u razvoju” dali su i svoje pojašnjenje mediokretenstva koje, između ostalog, glasi: „Mediokreten je visokosugestibilna i nesvesno indolentna osoba, bez izgrađenog psihičkog integriteta. Klasičan i veoma učestao primer evolutivnog progresa, to jest evolutivnog ćorsokaka homosapiensa”.

- Čitava ploča je naše viđenje trenutnog stanja stvari u kompletnom društvu, njihova kritika i upozorenje, opomena kako izgleda  današnji svet i u kom pravcu se kreće ovo naše, tako nazovi moderno društvo, ne libi se da istakne Stefanović.

Album „Mediokreten” sadrži devet novih pesama i jednu stariju kao bonus na CD-u. Reč je o numeri „Umirem da znam” koju smo snimili sa Vujom iz KBO-a i objavili kao singl još 2011. godine. Želeli smo da njome zaokružimo ovu našu angažovanu priču, ali i da je sačuvamo na nekom našem zvaničnom izdanju da se tokom vremena ne izgubi negde, duhovit je kao i uvek Vladimir Lune Lazarević.

Novi album LUR-a sniman je u kragujevačkom „Vajld ket” studiju u periodu od marta do novembra prošle godine, a u čitavoj „mzičkoj i angažovano društvenoj” priči pomogla im je čitava plejada kragujevačkih kolega muzičara koje „Ludaci” kao dobri domaćini ne zaboravljaju da spomenu: Dragoslav Tanasković Trnda „Istok iza”, Miki Pek Radojević („Siks pek” i ČBS), Vuja („KBO”), Milan Mimi Kostadinović („Vajolet”), Branko Stiković Stika, Paca Milekić...

Seriozni kakvi jesu, još pre albumske promocije u Domu omladine „izbacili” su 29. marta i singl „Nauči me” koji je plasiran na internetu, koliko sutradan.

Trenutno snimaju spot za „Nauči me” (za koji je zadužen „Total ADV, kao i u ranijim LUR-ovim spotovima), „guraju” je što više i na nju „bacaju” promotivno-medijski akcenat, a Stefanović i Lazarević sem ove i naslovne numere sa novog albuma, kao neke svoje, lične „pikove na hit draftu” izdvajaju još i pesme „Molim te, voli me”, „Njena pesma” i „Trči, skači, udri”...

Posle KG promocije usledila je i prva svirka sa pesmama sa „Mediokretena” i to 11. aprila na uskršnjem pank-rok festu u Smederevskoj Palanci, a u toku su pregovori za koncertne promocije albuma u Kruševcu, Nišu, Novom Sadu.

Po završetku spota za „Nauči me” planiraju nastupe i po Hrvatskoj i Crnoj Gori, mahom na festivalima.

 

A na jesen, kada se album „zavrti”, „izvrti” i zaživi među fanovima i poklonicima pank-roka ovdašnjih, sledi veliki koncert u zavičajnom Kragujevcu i to ne samo kao dvadsetpetominutna promocija novoalbumskog materijala, već žestoko gruvanje sa reminiscencijom na LUR-ovski vaskoliki pank-rok i društveno angažovani tekstualni opus.