Hevi metal grupa „Motorčardž” iz Kragujevca

NASLEDNICI „MOTORHEDA”

Za razliku od mnogih drugih oblasti, muzička scena Kragujevca sve je življa i bogatija. „Kuva” se i roka i rola. Ovih dana kragujevački bend „tvrdog zvuka” „Motorčardž” (po istoimenom muzičkom pravcu motorčarčd (samo sa d) „izbacio” je singl „Lets du it” sa svog I-pija pod nazivom „Tejkit or livit”.

U pitanju je bend na „tragu i fonu” kultnog sastava „Motorhed” i muzički pravac i žanr koji u sebi objedinjuje ne samo elemente hard roka i hevi metala, već i pank, pa čak i bluz uticaje.

Grupa „Motordžardž” zvanično postoji od prošle godine. Njeni članovi su Miloš Stošić, vokal i bas, Dušan Anđelković, gitara i bubnjar Bora Petrović. U prvobitnom sastavu bio je i gitarista Predrag Milanović, koji je kasnije napustio bend zbog privatnih obaveza. Okosnica grupe Stošić i Petrović sarađivali su i ranije u spid metal bendu „Dedli moš” koji iza sebe ima dva albuma, nekoliko I-pijeva, split albuma, kompilacija... Stošić i dalje peva u njemu, a Petrović ga je napustio 2013. godine i posvetio se stvaralaštvu „Čardža”.

Prvi I-pi „Motordžardž” objavili su u januaru ove godine, sa četiri numere, a onda je letos na red došao i album direktnog i nedvosmislenog naziva „tejkit or livit” snimljen u studiju „Češnjak”. Na njemu se pored prethodne četiri numere našlo još sedam novih pesama.

- Može se reći da je glavni uzor bendu Motorhed,  s tim što se bend potrudio da izgradi svoj karakterističan zvuk. Tročlana postava u studiju snima onako kako to i uživo radi, pa je u studiju „Češnjak pod produkcijskom palicom legendarnog pevača i gitariste KBO!-a Saše Vujića Vuje, album snimljen za dva dana. Publika će „dobiti maltene živ zvuk benda, kao na svirkama bez bilo kakvih prepravki ili kompjuterskih poboljšavanja i „peglanja”, tvrde Stošić i Petrović.

Autor svih pesama je Miloš Stošić, dok su na aranžmanima „radila” sva trojica.

Inače, grupa peva isključivo na engleskom.

- To je naše trajno opredeljenje i baš tako volimo. Odavno kod nas nema pravog roka, nekako je u tom pravcu sve „stalo”, ali mi se borimo da tako ne bude, kažu „Čardžovci” ne krijući ambicije da ako im se ukaže prilika naprave proboj i na strano tržište.

Proletos su svirali na moto-skupu u Šumaricama, a sada planiraju što više svirki, prvo promociju albuma u Domu omladine, a potom koncerte u Beogradu, Velikoj Plani...

- Cilj nam je da sviramo što više uživo, kako bi veći broj ljudi čuo ono što naš bend ima da „kaže”, ne „kriju” oni.

Album će, naravno, biti dostupan slušaocima i fanovima u digitalnoj verziji, ali i na starim dobrim kasetama (omot kasetnog albuma će biti drugačiji od digitalnog), jer momci iz „Motorčardža” smatraju da je to danas „kul” i respektuju taj, već zaboravljeni retro „fazon”. Toliko da planiraju čak i da izdaju ploče sa svojom muzikom, i to one prave – vinilske. 

 

Do kraja godine planiraju još jedno I-pijevsko izdanje (najverovatnije ponovo četiri pesme), ali sada ne autorske muzike, već obrada sa baš adekvatnim naslovom za takav projekat – „Ran for kaver”. Samo nek se gruva. I do sada su bili glasni, ali tek će za njih da se čuje.