„Intoks” – pank hard kor bend

MUZIKOM PROTIV TRAUMA RATA 

 

I dok uživate u filmskom hitu „Intoks” sa Denijem Gloverom nije na odmet podsetiti da i mi svoj „Intoks” za trku, i to muzičku, imamo i to već više od dve godine. Istoimeni pank hard kor bend (u originalu sa IKS) koji sem intoksikacije i zaraze znači i ispiranje mozga nastao je 2013. godine iz grupe preteče koju bi mogli da prevedemo kao „Zubokrcač” ili „Zubolomac”.

 

Članovi benda su Dragoslav Ristić Puki (bubnjar i menadžer benda), Nikola Janačković Janez (vokal), Dušan Anđelković Dule (gitara) i Dimitrije Nikolić Dimi (bas), a od osnivanja ih je prijateljski i muzički (pri)pomagao kolega Milan Gajić (multinstrumentalista) iz „Čarasa”.

 

Janez i Puki znali su se od ranije, „visili” na trgu kod Gimnazije i pozorišta... Nakon svirke „Krcača” u Beogradu (jedne i jedine) u BIGZU u klubu „Scena” njih dvojica rešili su da pomire nesuglasice i osnuju drugi bend, autorski projekat kroz koji bi ispričali „svoju priču”.

 

A, ta „priča” je odrstanje uz NATO bombardovanje kojeg se ovi angažovani i društveno odgovorni muzičari, iako mlađani, jako dobro sećaju. Dakle, pankeri nisu „ni oprostili ni zaboravili” i sve to „garnirano” uz tvrde ritmove, jake vokale, agresivnu muzika i glasno muziciranje. Tu generacijsko-idejnu priču prepoznali su Dule i Dime koji su im se priključili.

 

- Svoje traume pretočili smo u muzičku priču „sa trajnim posledicama” dokazujući narodu da je bombardovanje uticalo na čitavo naše okruženje, a ne samo na nas koji smo tada bili klinci, tvrde Janez i Puki.

 

U pomoć im je sa svojim studijom „Češnjak” pritekao Vuja, patrijarh KG panka i očas je snimljena prva numera „Bojno polje”. Ostale stvari su „tekle” same od sebe poput: „NATO bombardovanja” (vidi antrfile), „Zabranjene zone” (po kojoj je album prvenac poneo ime), „Radioaktivnog pustošenja”, „Bombardera”, „Nuklearnog rata”, „Aušvica”... Autori stihova i muzike su Janez i Puki.

 

Album „Zabranjena zona”, tematski postapokalitičan sa pacifističkim stihovima, izdali su u retro fazonu na audio kasetama (pomoć prijatelja Packeta iz Čačka) u limitiranom tiražu od 50 komada.

 

- Bio je to uspeh i odskočna daska za početak karijere i za nas veliki korak, priznaju Puki i Janez.

 

Usledili su nastupi više puta u Domu omladine (gde su svirali sa velikanima poput „Timbla”, „Bombaškog procesa” i „Dishjumanitija”, u „Areni fan fektori”, ali i u Valjevu, Kraljevu, Velikoj Plani, beogradskom klutnom klubu „Danguba”.

 

Ipak, izgleda da u Domu neće skoro nastupati.

 

- U pitanju je nekolegijalnost i zloupotreba „muzičkog položaja” od strane muzičara koji tamo kroje repertoar. Stariji muzičari bi trebalo da podržavaju mlađe i one koji dolaze, a ne da jedino od nas traže kintu i time uslovljavaju naše nastupe, ne libe se da kažu naši mladi sagovornici.

 

Ne dremaju na audiokasetaškim lovorikama već spremaju novi album za koji su uradili već pet pesama. Po njihovim depresivnim i mračnim nazivima: „Siva slika” (pogled današnje individue, depresivne kakvo njihovo okruženje i jeste), „Milosrdni anđeo” (NATO bombardovanje zaborava nema) „86.” posvećena Černobilu (katastrofistički prikaz) kao i u „Ruine siti” („Uništen grad”) posvećene Hirošimi i „Kugi” za kraj vidi se da im inspiracija kod nas, a bogami i u svetu, ne nedostaje. Da urade bar još desetak numera pa kod Vuje u „Češnjak”. Kao predstavinci stare škole novi album izdaće – na vinilu. Album se očekuje do kraja godine a u međuvremenu ih čekaju svirke. Letos su već propustili renomirani Krastival u slovenačkom mestu Komen (nemaju svi soške), ali su već početkom jeseni u Hrvatskoj i Sloveniji (povadiće pasoše) gde je prepoznat njihov muzički kvalitet i angažovana poruka.

 

Naredni koncert u Kragujevcu planiraju sledeće godine, a u Domu omladine ako ih se sete – sete, ako ne ima i drugih mesta. Dobar i žustar pank ne može da omane.

 

Z. MIŠIĆ

 

 

 

KRATKO ALI...

 

 

 

Bombarder

 

 

 

Eksplozije na sve strane

 

Propast preti celom gradu

 

Ultimativno uništenje

 

Bombarder baca nuklearku

 

 

 

 

Nato bombardovanje

 

 

 

 

 

Rakete su padale

 

razorne eksplozije

 

uništavale su gradove

 

 

 

NATO bombardovanje

 

NATO bombardovanje

 

 

 

99-te projektili su padali

 

NATO bombarderi

 

sve su pustošili