SRĐAN JAPAN I STARI SLOVENI

Ideja da se formira grupa je potekla od Srđana (vokali, gitare, klavijature). Pridružio mu se Dalibor Pavlović za bubnjevima, a potom su pozvali i Sašu Nenkovića Neleta (bas i prateći vokali), da im se pridruži kao stalni član. STARI SLOVENI su prvi put nastupili decembra 2003. godine, u klubu Le Cinema u Kragujevcu, u okviru humanitarne akcije, sa još nekoliko bendova. Tom prilikom su izveli i dve svoje kompozicije, «Sve podseća na tebe» i «Naziv linije».
Ubrzo su stekli svoju publiku, čestim nastupima uživo, kao i pažljivo odabranim prvim maxi-singlom, koji je sadržao sledeće numere: 1. Naziv linije, 2. Sve podseća na tebe (Subotom uveče) i 3. Linija (instrumental). Za numeru «Naziv linije» snimljen je i efektan video spot, u kojem su, osim kadrova grada, snimljenih iz vazduha, prikazana i vrlo uticajna i za autore inspirativna mesta. Snimatelji su bili trojica Dušana - Duca Obradović, Dule Raičević i Duško Stanojević. Spota ne bi bilo bez svesrdne pomoći paraglajder pilota, Žuće Nadarevića, na čemu mu je grupa izuzetno zahvalna. 


Interesantan je podatak da je snimljen i video spot, za pesmu «Sve podseća na tebe», i to u septembru 2003.g., kada su grupu sačinjavali Srđan Japan (vokali i gitare), Dača Pavlović (bubnjevi) i Darko Lukić (bas). U spotu se pojavljuju njihovi prijatelji i snimci sa živog nastupa sa promocije maxi-singla. Pošto je Srđan imao deset već gotovih numera pristupilo se uvežbavanju repertoara za koncertne aktivnosti, pre svega za promociju maxi-singla, koja je održana (odsvirana) 18. marta 2003., u jednom od gradskih rock klubova, uz prisustvo svih domaćih medija i mnogobrojnih prijatelja. Uz odlično navežbane svoje numere, SLOVENI su izveli i dvadesetak rock obrada grupa Midnight Oil, Primal Scream, The Kinks, sve do rock klasika, numera grupa Doors, Roxy Music i td... 
STARE SLOVENE odlikuju čvrsta, kompaktna ritam sekcija, čist i prepoznatljiv vokal i skladna melodijska linija, sa moćnim gitarskim rifovima, utemeljenim na zvuku rocka i fusiona '70- i 80'-ih godina. U muzici STARIH SLOVENA se prelamaju raznovrsni muzički uticaji, od drum & bass-a i ambijentala, sve do reggae muzike (prepoznatljive u bas linijama njihovih kompozicija) i hard rock-a. 
Grupa voli da pored autorskih izvodi i kompozicije najpoznatijih svetskih rock and roll izvođača, pa se tako na njihovom repertoaru nalaze i verzije pesama grupa Strech, Ramones, Neil Young, Deep Purple i td. 
Autor svih kompozicija i tekstova je Srđan Japan.
U jesen 2004. godine grupa je svoj rad krunisala objavljivanjem CD-a sa 14 autorskih numera. Novembra iste godine je sa tog albuma skinut i drugi singl pod nazivom «Majko zemljo» i za njega snimljen video spot, na atraktivnim lokacijama Gledićkih planina. I ovoga puta članovi grupe su, kao i u spotu za «Naziv linije», snimajući spot rizikovali ličnu bezbednost.
Među brojnim nastupima izdvaja se pobeda na 26-oj Gitarijadi u Požarevcu (2005.g), u konkurenciji 28 grupa iz cele Srbije. Takođe valja spomenuti nastup grupe u Zenici (Federacija BiH), u revijalnom delu Heineken Music festivala, kao jedinih predstavnika iz Srbije i Crne Gore.
STARI SLOVENI su nastupali u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Vršcu, Požarevcu, Novoj Varoši, Čačku, Zemunu, Zenici... U Kragujevcu su se pojavljivali i pod imenom «Jazz Crusaders» svirajući instrumentalne jazz, rock i fusion kompozicije. Snimili su nekoliko svojih koncerata uživo i nameravaju da objave live DVD izdanje. U aprilu 2005. su nastupali na otvaranju izložbe Udruženja Etno-art iz Kragujevca, gde su uz pomoć dvoje violinista izveli unplugged verzije svojih pesama.
Izuzetna koncertna aktivnost 2004. i 2005. godine završila se u julu t.g., pa se grupa odmarala sve do 07. septembra, kada je počela da radi na novom singlu. U pitanju je pesma «Bežimo». Ovih dana se završava snimanje u studiju Audio Design. Planirano je snimanje video spota za ovaj singl.
Numere za novi album su već napisane i «overene» pred publikom; grupa ih izvodi još od početka ove godine. Izdvojile su se numere «Bežimo», «Obična devojka», «Ja sanjam», «U parku heroja» i instrumentali «Điđi» i «Živi pesak». 
Diskografija: 
- multimedijalni CD maxi singl «Naziv linije», 18. mart 2003.g.
- CD/MC «Bez tebe», 27. decembar 2004.g.
- U pripremi mini LP (6 numera) «Bežimo», oktobar 2005.g.